Inilah <b>Makanan Pelik</b> Dan Menjijikan Dari Pelbagai Pelusuk Dunia <b>...</b> - Blog Makanan di Sabah |
Inilah <b>Makanan Pelik</b> Dan Menjijikan Dari Pelbagai Pelusuk Dunia <b>...</b> Posted: 16 Oct 2013 10:10 PM PDT |
Dewan Budaya » Ambuyat <b>Pelik</b> tetapi Sedap Posted: 19 Dec 2011 08:06 PM PST Oleh: Mohd. Salim Warna dan tekstur makanan memainkan peranan yang penting dalam membangkitkan selera dan keterujaan seseorang untuk menjamah makanan. Tidak hairanlah banyak makanan yang disediakan, khususnya yang dijual menggunakan pewarna tiruan yang bertujuan untuk menarik perhatian pembeli. Hari ini, dalam penyediaan makanan tradisional, pelbagai perwarna tiruan turut digunakan yang akhirnya mengubah rasa asli kuih atau makanan tradisional. Bagi masyarakat Bisaya di Sabah, warna tidak memainkan peranan yang penting dalam makanan tradisional mereka. Mereka memiliki makanan tradisional yang bentuk dan teksturnya tidak menarik, tetapi rasanya cukup enak. Ambuyat merupakan makanan tradisional kaum Bisaya di Sabah dan di Brunei. Ambuyat berwarna putih cair dan teksturnya seperti gam. Ambuyat menjadi hidangan wajib ketika kenduri perkahwinan dan ketika hari keramaian bagi penduduk Bisaya. Ada ketikanya, ambuyat dimakan bersama-sama sebagai hidangan makan tengah hari bagi menggantikan nasi. Bagi kanak-kanak kaum Bisaya, mereka turut menyukai ambuyat dan membesar dengan makanan tradisional nenek moyang mereka itu. Ambuyat diperbuat daripada pokok rumbia yang diproses menjadi sagu rumbia. Bagi masyarakat Bisaya yang tinggal di Beaufort, Sabah, untuk membuat ambuyat, mereka perlu meredah hutan mencari pokok sagu. Pokok sagu akan ditebang dan dibawa ke pondok pemprosesan sagu. Di pondok tersebut, kebiasaannya kaum lelaki bertanggungjawab mengupas kulit batang sagu tersebut. Batang sagu yang telah dikupas, dibelah bagi mengeluarkan isi sagu yang terdapat di bahagian tengah batang sagu. Kemudian, isi sagu yang berwarna putih dipotong kecil dan halus. Sagu yang dipotong ditapis dan direndam untuk tempoh tiga hari di dalam baldi yang berisi air. Secara keseluruhannya, proses ini memakan masa selama sehari untuk disiapkan. Selepas tempoh satu atau dua hari, isi sagu yang direndam akan menjadi sebatian. Sebatian ini ialah sagu yang dimasak menjadi ambuyat. ___ Rencana ini dipetik daripada Dewan Budaya Januari 2012. |
You are subscribed to email updates from makanan pelik di sabah - Google Blog Search To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. | Email delivery powered by Google |
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610 |
No comments:
Post a Comment