Blog <b>Makanan di Sabah</b>: <b>Pelik</b> Ikan Mola-Mola Muncul <b>di</b> Sandakan <b>...</b> - Blog Makanan di Sabah |
Blog <b>Makanan di Sabah</b>: <b>Pelik</b> Ikan Mola-Mola Muncul <b>di</b> Sandakan <b>...</b> Posted: 10 Feb 2014 11:21 PM PST Kemunculan seekor ikan yang dikatakan sebagai ikan Mola-mola telah mengemparkan penduduk Kg Forest Sandakan Sabah. Ikan yang mampu mencapai berat 1000kg itu dan makanan utamanya obor-obor itu selalu di temui di perairan laut tropika. Jadi amatlah pelik ikan mola-mola ini boleh muncul di perairan sabah seperti mana ditemui penduduk ini kerana di malaysia keadaan laut dan cuaca sememangnya tidak sesuai dengan habitat asal haiwan ini. Ikan ini sebenarnya sangat popular di jepun dan korea kerana rasanya yang sangat sedap Gempar penduduk kampung disini apabila menemui seekor ikan pelik terdampar di Kg Forest Sandakan, Sabah. Namun, sebenarnya spesis ikan itu dinamakan ikan "Mola-mola" tergolong dalam kategori 'bony fish' yang paling berat di dunia. Berat ikan mola-moal dewasa dianggarkan sekitar 1000 kg. Diet utamanya ialah obor-obor. Hidup diperairan laut tropika. Sebagaimana ikan buntal, ikan ini juga menjadi hidangan yang istimewa di negara Jepun, Korea Dan Taiwan. |
Blog Makanan <b>di Sabah</b>: Inilah <b>Makanan Pelik</b> Dan Menjijikan Dari <b>...</b> Posted: 15 Jan 2014 11:36 PM PST Oleh: Mohd. Salim Warna dan tekstur makanan memainkan peranan yang penting dalam membangkitkan selera dan keterujaan seseorang untuk menjamah makanan. Tidak hairanlah banyak makanan yang disediakan, khususnya yang dijual menggunakan pewarna tiruan yang bertujuan untuk menarik perhatian pembeli. Hari ini, dalam penyediaan makanan tradisional, pelbagai perwarna tiruan turut digunakan yang akhirnya mengubah rasa asli kuih atau makanan tradisional. Bagi masyarakat Bisaya di Sabah, warna tidak memainkan peranan yang penting dalam makanan tradisional mereka. Mereka memiliki makanan tradisional yang bentuk dan teksturnya tidak menarik, tetapi rasanya cukup enak. Ambuyat merupakan makanan tradisional kaum Bisaya di Sabah dan di Brunei. Ambuyat berwarna putih cair dan teksturnya seperti gam. Ambuyat menjadi hidangan wajib ketika kenduri perkahwinan dan ketika hari keramaian bagi penduduk Bisaya. Ada ketikanya, ambuyat dimakan bersama-sama sebagai hidangan makan tengah hari bagi menggantikan nasi. Bagi kanak-kanak kaum Bisaya, mereka turut menyukai ambuyat dan membesar dengan makanan tradisional nenek moyang mereka itu. Ambuyat diperbuat daripada pokok rumbia yang diproses menjadi sagu rumbia. Bagi masyarakat Bisaya yang tinggal di Beaufort, Sabah, untuk membuat ambuyat, mereka perlu meredah hutan mencari pokok sagu. Pokok sagu akan ditebang dan dibawa ke pondok pemprosesan sagu. Di pondok tersebut, kebiasaannya kaum lelaki bertanggungjawab mengupas kulit batang sagu tersebut. Batang sagu yang telah dikupas, dibelah bagi mengeluarkan isi sagu yang terdapat di bahagian tengah batang sagu. Kemudian, isi sagu yang berwarna putih dipotong kecil dan halus. Sagu yang dipotong ditapis dan direndam untuk tempoh tiga hari di dalam baldi yang berisi air. Secara keseluruhannya, proses ini memakan masa selama sehari untuk disiapkan. Selepas tempoh satu atau dua hari, isi sagu yang direndam akan menjadi sebatian. Sebatian ini ialah sagu yang dimasak menjadi ambuyat. ___ Rencana ini dipetik daripada Dewan Budaya Januari 2012. |
You are subscribed to email updates from makanan pelik di sabah - Google Blog Search To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. | Email delivery powered by Google |
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610 |
No comments:
Post a Comment