makanan - Blog <b>Makanan di Sabah</b> - Blogger - Blog Makanan di Sabah |
- makanan - Blog <b>Makanan di Sabah</b> - Blogger
- Norain Yusoff: <b>Makanan</b> Yang Menarik <b>Di</b> Tawau
- Blog <b>Makanan di Sabah</b>: 14/01/2014: Keunikan dan kepelbagaian <b>...</b>
makanan - Blog <b>Makanan di Sabah</b> - Blogger Posted: 14 Feb 2014 09:43 AM PST Oleh Manja Ismail Hakikat bahawa industri pelancongan sebagai satu daripada sumber utama pendapatan negara memang diakui semua pihak. Justeru, dalam keadaan ekonomi negara tidak menentu sekarang, ramai berharap Kempen Tahun Melawat Malaysia (TMM) 2014 yang dirasmikan dengan penuh warna warni malam kelmarin, mampu menampung kekurangan dalam sektor lain ekonomi negara tahun ini. TMM 2014 bertemakan Celebrating 1Malaysia Truly Asia menyasarkan pendapatan RM76 bilion menerusi kunjungan kira-kira 28 juta pelancong tahun ini. Kerajaan menetapkan sasaran menerima kunjungan 36 juta pelancong dan menjana pendapatan RM168 bilion daripada sektor pelancongan pada 2020. Sementara kita boleh berbangga dengan pelbagai tarikan yang ada di negara ini untuk menarik pelancong asing, harus diingat beberapa negara jiran juga turut mempunyai keistimewaan serupa, malah sesetengahnya lebih baik dan sudah lama dikenali di seluruh dunia. Walaupun kita berasakan mempunyai pantai dan pulau yang indah, Thailand dan Indonesia juga turut menjadi destinasi pelancongan kerana kedua-dua tarikan itu. Malaysia mungkin mempunyai Langkawi atau Tioman, tetapi Bali, Phuket atau Pattaya lebih popular terutama di kalangan pelancong berkulit putih. Kita juga tidak boleh mendakwa Kuala Lumpur sebagai satu-satunya syurga membeli-belah di rantau ini apabila pelancong asing lebih suka berbelanja untuk mendapatkan fesyen terbaru di Singapura atau Hong Kong. Kepelbagaian budaya, aneka makanan Keistimewaan sebenar Malaysia dalam bidang pelancongan yang tidak ada di kalangan negara jiran ialah kepelbagaian budaya dan aneka makanan daripada rakyat berbilang kaum. Dengan tiga kaum terbesar dan lebih 30 etnik Bumiputera di Sabah dan Sarawak, kita bukan saja mempunyai warisan budaya yang menarik, tetapi pelbagai jenis makanan dan sajian. Di sinilah letaknya tanggungjawab pengusaha makanan atau restoran dalam mengutamakan dua perkara – kebersihan dan layanan - yang menentukan sama ada pelancong bukan saja datang semula ke tempat mereka, tetapi mungkin datang lagi ke Malaysia. Dua perkara ini mungkin kelihatan remeh, tetapi kepada sesiapa yang pernah melancong ke luar negara terutama negara dunia ketiga, ia menjadi antara soalan utama diajukan oleh keluarga dan rakan apabila pulang ke tanah air nanti. Soal kebersihan tidak seharusnya tertumpu kepada penyediaan dan sajian makanan semata-mata, tetapi juga membabitkan persekitaran terutama tandas. Jika keadaan tandas di stesen minyak dan restoran mamak boleh dijadikan ukuran, kita khuatir ia boleh memberi gambaran buruk kepada pelancong asing mengenai tahap kebersihan rakyat negara ini. Begitu juga dari segi layanan di restoran dan hotel, kita masih ketinggalan berbanding senyuman dan keramahan pelayan restoran/hotel di Thailand dan Indonesia walaupun bahasa Inggeris mereka mungkin tidak sefasih pekerja hotel/restoran kita. Tidak kurang pentingnya ialah pekerja sektor pengangkutan awam terutama pemandu teksi, orang pertama ditemui pelancong apabila memasuki negara ini. Pihak berkuasa berkaitan perlu bertindak tegas terhadap mana-mana pemandu teksi dilaporkan bersikap kasar atau menipu pelancong kerana perbuatan itu boleh menjejaskan industri pelancongan negara. Ikhlas layan pelancong Bahawa kita pernah melancarkan kempen 'senyum' di kalangan pekerja industri pelancongan dan pengangkutan awam satu ketika dulu membuktikan perkara ini. Kita tidak mengharapkan mereka senyum sepanjang masa, tetapi layanan kepada pelanggan atau pelancong biarlah menampakkan keikhlasan, bukan kerana terpaksa. Dalam keghairahan kita menjayakan TMM 2014, janganlah pula kepentingan rakyat sendiri diketepikan. Selain pekerja industri ini seharusnya memberi layanan serupa kepada rakyat tempatan dan pelancong asing, kita juga mahu hanya pelancong sebenar datang ke Malaysia sepanjang kempen ini. Ketika pelbagai masalah ditimbulkan oleh kebanjiran jutaan pendatang asing sekarang, kita pasti tidak mahu ada kalangan yang mengambil kesempatan daripada TMM 2014 untuk membawa masuk rakyat dari negara tertentu atas nama pelancongan tetapi bekerja atau melakukan kegiatan haram di negara ini. | ||||||||||||||||||||||||||
Norain Yusoff: <b>Makanan</b> Yang Menarik <b>Di</b> Tawau Posted: 19 Feb 2014 12:43 AM PST
..بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ Makanan Yang Menarik Di Tawau | Assalmualaikum dan selamat petang.. Hari nih, ain masih lagi nak bercerita tentang Tawau, iaitu sebuah daerah yang terletak di Sabah dan merupakan bandar ketiga yang terbesar di Sabah. Semasa kami kat sana, kami mencuba pelbagai makanan tradisi dan juga makanan yang popular kat sana.. Makanan kat sini memang superb-superb sedap! Apa taknya, kat Tawau nih, makanan laut atau pun orang putih kata seafood memang segar-segar dan murah-murah! Sekilo udang, baru RM7 per kg. Dan Lobster atau Udang Galah baru RM70-RM80 sekilo.. boleh lah dalam 6 ekor lobster!! Perghhhh.. klu ikan-ikan tuh, toksah cakap lah kan..Memang murah-murah... Makanan Yang Menarik Di TawauMemang Tawau nih kaya dengan hasil laut. Satu daerah yang punyai perkampungan Nelayan yang sangat menarik dan masyarakatnya merupakan kaum Melayu keturunan Τidung dan Suluk. Skang, dah banyak kaum-kaum lain terdapat di daerah Tawau nih seperti Lun Bawang/Lun Dayeh, Kadazan Dusun, Bajau, Murut, Cina, Bugis dan ada juga bangsa Cocos.. Korang leh baca serba sedikit tentang Bangsa Cocos DI SINI. Bangsa Cocos nih merupakan bangsa Melayu yang berasal dari Australia.. Wahh.. gitu...
Selain makanan laut, Makanan yang menarik di Tawau nih adalah Kepak Ayam.. Chicken wings yang dibakar dan di sediakan dengan kicap sebagai pencicahnya.. Pergghhhh~ memang sangat-sangat menyelerakan.. Btol, ain tak tipu, semua rebut-rebut makan, sambil gaduh-gaduh manje gitu.. =P Selain tuh, minuman yang tak dapat dilupakan dan susah nak cari kat semenanjung adalah Air Mangga Sagu.. Mangga sagu tuh macam ABC, tapi ada mangga dan sagu dalamnya..mungkin dia taruk santan juga.. Memang sedaaappppp!!
Kuih Muih yang sangat rare kami jumpa, masa Hari Persandingan Lina KLIK SINI iaitu kuih Jatuh bangun.. memang pelik namanya, tapi rasanya sangat lah sedap... Pulut hitam dijadikan bahan utama dalam Kuih Jatuh Bangun nih... =) Selain tuh, nasi kuning.. Menjadi makanan yang popular di Tawau, Sabah nih. Klu nak sarapan pagi, memang akan ada nasi kuning nih selain nasi lemak. Kat Terengganu pon ada jugak nasi kuning nih, maybe cara penyedian lauknya agak berbeza. Sebab kat Terengganu, nasi kuning disediakan dengan Gulai ikan. Kat Tawau nih, Ikan dia macam masak merah pon ade nih... ekekeke
Dan akhir sekali.. Goreng Pisang Cheese. Atau orang kat sana panggil Sanggar Cheese. Pertama kali makan Goreng pisang Cheese nih, terus jatuh cinta... Makan seringgit, masih lagi tak cukup..makan lagi dua ringgit, masih lagi tak cukup... berebut-rebut kami makan Sanggar Cheese nih. Memang rare, memang sedap... Dalam tuh dia taruk air gula melaka. Tak yah cicah ngan cuka lada dah.. Memang cuka lada/ sos lada takkan korang jumpa kat sana. Heee.. Lada kicap ade lah.. Tapi sangat berbeza dengan kita di Semenanjung.... Dah tengok-tengok gambar Makanan Yang Menarik Di Tawau nih, terus buat perut ain lapar... Arrrghhhh~ Korang hadam dulu makanan nih k, Ain nak kuar jap cari goreng pisang cheese... mana tau kot-kot ade jual kat Terengganu nih... hehehehee.... Adios smua.. Selamat makan Petang... (^_^) | ||||||||||||||||||||||||||
Blog <b>Makanan di Sabah</b>: 14/01/2014: Keunikan dan kepelbagaian <b>...</b> Posted: 20 Feb 2014 03:37 PM PST Apakah definasi 'eksotik' bagi diri anda? Kalau dalam istilah supermodel, eksotik memberikan maksud kelainan tidak klise dan lain dari yang lain... Tapi eksotik di dalam makanan apa pula maksudnya..?? haaa...Di sini kami kompilasikan beberapa juadah makanan yang boleh didapati di Malaysia... Pernahkah terfikir untuk mencuba atau merasanya? Tupai Dan Lapan Lagi Makanan Pelik Di Malaysia Tupai...pernah terfikir haiwan comel ini dijadikan juadah untuk makanan..? dimasak black pepper dan diserikan dengan hirisan bawang, lobak merah serta cendawan dan sedikit halia bagi menambahkan wanginya. Euwww... bagi pertama kali dengar mungkin itu responnya.. Tapi bagi orang kebiasaan, tentu ianya dianggap menu special. Yang Pastinya daging tupai sukar dicari di pasaran (tidak dapat bayangkan kalau daging tupai dijual di stall sejukbeku supermarket) dan yang pasti harganya lebih mahal daripada harga daging biasa. Hinava adalah makanan tradisional terkenal kaum kadazan Dusun (kumpulan etnik pribumi Sabah, Malaysia). Hinava merupakan salad dengan kepingan ikan mentah yang diperap dengan jus limau. Jika tidak suka ikan, boleh digantikan dengan udang atau sotong. Ianya dimakan dengan nasi sebagai lauk dan hidangan sayur. Teruskan Pembacaan... 3. Telur Buaya Dari Tuaran, Sabah Telur buaya bersaiz hampir dua kali ganda lebih besar daripada telur ayam dan dijual RM3 sebiji serta sate daging reptilia itu. Bagi penggemar makanan eksotik berkenaan, telur haiwan ganas itu didakwa mempunyai khasiat untuk menyembuhkan lelah. bharian.com.my 4. Belut Dimasak dengan Style Melayu blogspot.com Kutippp kutippp... buat laukkk 5. Sup Kaki Ayam Sup kaki ayam memang menjadi kebiasaan bagi rakyat malaysia...Tapi bagi masyarakat barat mereka mengganggap kaki ayam adalah sesuatu yang eksotik dan pelik untuk dimakan.. Sama konsep mcm makan durian bagi rakyat Malaysia adalah kebiasaan tapi pelik bagi orang luar. Opsss... Ini Baru namanya BerKaki Ayam.. 6. Landak Masak Rendang Di Sungai Besar, Selangor. Daging landak ni sebenarnya tekstur dia halus macam daging ayam tapi isi dia liat sikit . Rasanya memang sedap dan unik sikit. Daging landak disini boleh di goreng , dimasak lemak dan dimasak rendang . Kalau di buat macam steak aku rasa lebih sedap. blogspot.com 7. Belalang Goreng Beras di Bachok, Kelantan Bagi menambah rasa lemak dan lazat pada belalang, boleh menggunakan santan ketika menggoreng makanan eksotik itu. Ada juga penggemar belalang yang menggunakan serbuk dan daun kari bagi menambah rasa pedas dan mempelbagaikan kaedah masakan mengikut cita rasa masing-masing. Hey Manusia...aku anak jin..aku mau makan darahhh... Belalang...hai la belalang..teringat cerita Nujum Pak Belalang... 8. Kerabu Beronok (Sejenis Makanan Laut) Dari Langkawi, Kedah Ulat mulong tu ulat sagu. Sarawak ialah pengeluar sagu yang terbesar di Malaysia ni dan dalam batang pokok sagu tu, ada la sejenis ulat yang gemuk dan berwarna kekuning-kuningan ni. makanan utama ulat mulong ini adalahh sagu. Ulat mulong terutama yang gemuk berlemak boleh dinikmati menerusi pelbagai jenis masakan sama ada digoreng bersama kicap, disalai, dibuat sup ataupun dijadikan sate. Ada yang memakan ulat mulong secara hidup-hidup yang dicicah dengan garam halus atau dimakan bersama sagu. utusan.com.my Goreng pun sodappp.... P/S : Tok sah citer banyak...Pendek kata...Cuba jangan x cuba.... ;P Selongkar Makanan |
You are subscribed to email updates from Makanan di Sabah - Google Blog Search To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. | Email delivery powered by Google |
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610 |
No comments:
Post a Comment