serius_misterius: Ambuyat - Blog <b>Makanan di Sabah</b> - Blogger - Blog Makanan di Sabah |
- serius_misterius: Ambuyat - Blog <b>Makanan di Sabah</b> - Blogger
- Be Beautiful by Shahida Hassan - Blog <b>Makanan di Sabah</b> - Blogger
- Blog Makanan <b>di Sabah</b>: Inilah <b>Makanan Pelik</b> Dan Menjijikan Dari <b>...</b>
serius_misterius: Ambuyat - Blog <b>Makanan di Sabah</b> - Blogger Posted: 11 Feb 2014 11:11 PM PST Apakah definasi 'eksotik' bagi diri anda? Kalau dalam istilah supermodel, eksotik memberikan maksud kelainan tidak klise dan lain dari yang lain... Tapi eksotik di dalam makanan apa pula maksudnya..?? haaa...Di sini kami kompilasikan beberapa juadah makanan yang boleh didapati di Malaysia... Pernahkah terfikir untuk mencuba atau merasanya? Tupai Dan Lapan Lagi Makanan Pelik Di Malaysia Tupai...pernah terfikir haiwan comel ini dijadikan juadah untuk makanan..? dimasak black pepper dan diserikan dengan hirisan bawang, lobak merah serta cendawan dan sedikit halia bagi menambahkan wanginya. Euwww... bagi pertama kali dengar mungkin itu responnya.. Tapi bagi orang kebiasaan, tentu ianya dianggap menu special. Yang Pastinya daging tupai sukar dicari di pasaran (tidak dapat bayangkan kalau daging tupai dijual di stall sejukbeku supermarket) dan yang pasti harganya lebih mahal daripada harga daging biasa. Hinava adalah makanan tradisional terkenal kaum kadazan Dusun (kumpulan etnik pribumi Sabah, Malaysia). Hinava merupakan salad dengan kepingan ikan mentah yang diperap dengan jus limau. Jika tidak suka ikan, boleh digantikan dengan udang atau sotong. Ianya dimakan dengan nasi sebagai lauk dan hidangan sayur. Teruskan Pembacaan... 3. Telur Buaya Dari Tuaran, Sabah Telur buaya bersaiz hampir dua kali ganda lebih besar daripada telur ayam dan dijual RM3 sebiji serta sate daging reptilia itu. Bagi penggemar makanan eksotik berkenaan, telur haiwan ganas itu didakwa mempunyai khasiat untuk menyembuhkan lelah. bharian.com.my 4. Belut Dimasak dengan Style Melayu blogspot.com Kutippp kutippp... buat laukkk 5. Sup Kaki Ayam Sup kaki ayam memang menjadi kebiasaan bagi rakyat malaysia...Tapi bagi masyarakat barat mereka mengganggap kaki ayam adalah sesuatu yang eksotik dan pelik untuk dimakan.. Sama konsep mcm makan durian bagi rakyat Malaysia adalah kebiasaan tapi pelik bagi orang luar. Opsss... Ini Baru namanya BerKaki Ayam.. 6. Landak Masak Rendang Di Sungai Besar, Selangor. Daging landak ni sebenarnya tekstur dia halus macam daging ayam tapi isi dia liat sikit . Rasanya memang sedap dan unik sikit. Daging landak disini boleh di goreng , dimasak lemak dan dimasak rendang . Kalau di buat macam steak aku rasa lebih sedap. blogspot.com 7. Belalang Goreng Beras di Bachok, Kelantan Bagi menambah rasa lemak dan lazat pada belalang, boleh menggunakan santan ketika menggoreng makanan eksotik itu. Ada juga penggemar belalang yang menggunakan serbuk dan daun kari bagi menambah rasa pedas dan mempelbagaikan kaedah masakan mengikut cita rasa masing-masing. Hey Manusia...aku anak jin..aku mau makan darahhh... Belalang...hai la belalang..teringat cerita Nujum Pak Belalang... 8. Kerabu Beronok (Sejenis Makanan Laut) Dari Langkawi, Kedah Ulat mulong tu ulat sagu. Sarawak ialah pengeluar sagu yang terbesar di Malaysia ni dan dalam batang pokok sagu tu, ada la sejenis ulat yang gemuk dan berwarna kekuning-kuningan ni. makanan utama ulat mulong ini adalahh sagu. Ulat mulong terutama yang gemuk berlemak boleh dinikmati menerusi pelbagai jenis masakan sama ada digoreng bersama kicap, disalai, dibuat sup ataupun dijadikan sate. Ada yang memakan ulat mulong secara hidup-hidup yang dicicah dengan garam halus atau dimakan bersama sagu. utusan.com.my Goreng pun sodappp.... P/S : Tok sah citer banyak...Pendek kata...Cuba jangan x cuba.... ;P Selongkar Makanan |
Be Beautiful by Shahida Hassan - Blog <b>Makanan di Sabah</b> - Blogger Posted: 17 Mar 2014 03:49 PM PDT Alhamdulillah, shida dipanjangkan umur untuk share pengalaman shida bercuti selama 6 hari 5 malam di Sabah.. Ada yang tanya shida pakej ke sendiri2..and jawapannya shida pergi sendiri je.. nanti shida update susunan jadual shida ya..best tau pergi sendiri..jimat and ikut suka hati.. Shida kalau holiday memang cari makanan then tempat2 famous..puas juga study travel blog..So, shida nak share kat korang apa yang shida makan sepanjang holiday shida. 1. KUIH CELURUT (boleh jumpa kat PASAR FILIPINO / PASAR SINSURAN) 2. MURTABAK SABAH (boleh jumpa kat PASAR FILIPINO / PASAR SINSURAN) 1 = RM2 3. PUTRI AYU (boleh jumpa kat PASAR FILIPINO / PASAR SINSURAN)- Berdepan dengan Hotel Le Meridian Nama putri ayu ni maybe korang rasa macam sama je putri ayu semenanjung, actually ade beza..nanti korang try la ye.. 4. SAYAP AYAM MADU & TONGKENG MADU (boleh jumpa kat PASAR FILIPINO / PASAR SINSURAN)- Berdepan dengan Hotel Le Meridian 5. SEAFOOD (Pilih dan decide nak masak ikut selera masing2, shida sarankan survey harga kedai ke kedai then negotiate harga dengan penjual, mana tau dapat diskaun, dah jimat sedikit kat situ) -Pasar Filipino / Sinsuran 6. BUAH TARAP (Boleh beli di Kundasang @ Pasar Filipino / Sinsuran) Buah ni ikutkan ada masa musim durian dengan rambutan, rezeki shida dapat beli sebiji kat Kundasang, itu pun buah yang last orang tu jual. Terkilan juga tak dapat beli bawa balik Semenanjung bagi family rasa. Kalau nak beli bawa balik Semenanjung minta orang jual tu bagi yang lagi 2 3 hari nak masak. And nak kupas dia sangat senang..minta je orang kedai tu tunujukkan caranya. Rasa dia shida tak nak cerita la ye, tak surprise nanti. 7. DESA FRESH MILK / CHOCOLATE MILK (Boleh beli di 2 tempat; DESA DAIRY FARM, KUNDASANG @ DESA SHOP, PLAZA DAMAI, KK) RM4 -1 box, 1Liter Sorry tak ada gambar fresh milk yang biasa tu sebab tekak shida tak boleh terima susu biasa tu, lupa terus nak snap gambar dia..hehe 8. PISANG MIX CHOCOLATE CHEESE (Boleh beli kat JESSELTON POINT sederet dengan DUNKIN DONUT) Mix chocolate and cheese - RM5 Cheese- RM4 Chocolate - RM 4 9. BAKSO DAGING (Boleh try kat PASAR FILIPINO/SINSURAN @ JESSELTON POINT) Shida makan kat Jesselton Point 1 mangkuk RM5 10. LAUK DALAM BULUH (Aktiviti di MARIMARI CULTURE VILLAGE, INANAM) Best sangat, sebab kita yang tentukan jumlah bawang, ayam, garam, serai, halia and bayleaf, then kakitangan MariMari Culture Village akan masak kan untuk kita) Harga : dah include masa bayaran masuk 11. LOKAN BAKAR(Deretan kedai di SALUT) Shida makan kat gerai SUDI MAMPIR. Kalau nak guna aplikasi Waze, taip je Salut sebab kedai die tepi jalan. And ikut je jalan yang tulis Telipok. Then ada round board, follow yang tulis Salut. Kedai die tepi2 jalan je.. 12. PUDING KELAPA (Deretan kedai di SALUT) Shida makan kat gerai SUDI MAMPIR. Sebiji RM4 Dalam gelas RM2 13. KELAPA BAKAR
Sebiji RM3 14. TEH SABAH (Boleh ke SABAH TEA GARDEN, waze je, senang) Sambil menikmati pemandangan, relax2 kan diri..ewah.. Harga ikut korang nak banyak mana..macam shida pilih untuk 2pax ni RM9..15. SAGU MANGGA (Makan di RESTAURANT MANGGO sebelah RUMAH TERBALIK, TAMPARULI) sedap lagi2 masa cuaca tengah panas..fuhh..sampai masuk JJCM tau.. 1 mangkuk RM6.50 Shida saja tak nak cerita setiap makanan ni nak bagi suprise kat korang..ok selamat ber cuti cuti Malaysia.. Nak tanya pasal trip shida ni boleh contact shida 0132529186 |
Blog Makanan <b>di Sabah</b>: Inilah <b>Makanan Pelik</b> Dan Menjijikan Dari <b>...</b> Posted: 15 Jan 2014 11:36 PM PST Oleh: Mohd. Salim Warna dan tekstur makanan memainkan peranan yang penting dalam membangkitkan selera dan keterujaan seseorang untuk menjamah makanan. Tidak hairanlah banyak makanan yang disediakan, khususnya yang dijual menggunakan pewarna tiruan yang bertujuan untuk menarik perhatian pembeli. Hari ini, dalam penyediaan makanan tradisional, pelbagai perwarna tiruan turut digunakan yang akhirnya mengubah rasa asli kuih atau makanan tradisional. Bagi masyarakat Bisaya di Sabah, warna tidak memainkan peranan yang penting dalam makanan tradisional mereka. Mereka memiliki makanan tradisional yang bentuk dan teksturnya tidak menarik, tetapi rasanya cukup enak. Ambuyat merupakan makanan tradisional kaum Bisaya di Sabah dan di Brunei. Ambuyat berwarna putih cair dan teksturnya seperti gam. Ambuyat menjadi hidangan wajib ketika kenduri perkahwinan dan ketika hari keramaian bagi penduduk Bisaya. Ada ketikanya, ambuyat dimakan bersama-sama sebagai hidangan makan tengah hari bagi menggantikan nasi. Bagi kanak-kanak kaum Bisaya, mereka turut menyukai ambuyat dan membesar dengan makanan tradisional nenek moyang mereka itu. Ambuyat diperbuat daripada pokok rumbia yang diproses menjadi sagu rumbia. Bagi masyarakat Bisaya yang tinggal di Beaufort, Sabah, untuk membuat ambuyat, mereka perlu meredah hutan mencari pokok sagu. Pokok sagu akan ditebang dan dibawa ke pondok pemprosesan sagu. Di pondok tersebut, kebiasaannya kaum lelaki bertanggungjawab mengupas kulit batang sagu tersebut. Batang sagu yang telah dikupas, dibelah bagi mengeluarkan isi sagu yang terdapat di bahagian tengah batang sagu. Kemudian, isi sagu yang berwarna putih dipotong kecil dan halus. Sagu yang dipotong ditapis dan direndam untuk tempoh tiga hari di dalam baldi yang berisi air. Secara keseluruhannya, proses ini memakan masa selama sehari untuk disiapkan. Selepas tempoh satu atau dua hari, isi sagu yang direndam akan menjadi sebatian. Sebatian ini ialah sagu yang dimasak menjadi ambuyat. ___ Rencana ini dipetik daripada Dewan Budaya Januari 2012. |
You are subscribed to email updates from makanan pelik di sabah - Google Blog Search To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. | Email delivery powered by Google |
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610 |
No comments:
Post a Comment