Saturday 22 March 2014

serius_misterius: Ambuyat - Blog Makanan di Sabah - Blogger - Blog Makanan di Sabah

serius_misterius: Ambuyat - Blog <b>Makanan di Sabah</b> - Blogger - Blog Makanan di Sabah


serius_misterius: Ambuyat - Blog <b>Makanan di Sabah</b> - Blogger

Posted: 11 Feb 2014 11:11 PM PST

Apakah definasi 'eksotik' bagi diri anda? Kalau dalam istilah supermodel, eksotik memberikan maksud kelainan tidak klise dan lain dari yang lain... Tapi eksotik di dalam makanan apa pula maksudnya..?? haaa...Di sini kami kompilasikan beberapa juadah makanan yang boleh didapati di Malaysia... Pernahkah terfikir untuk mencuba atau merasanya?

Tupai Dan Lapan Lagi Makanan Pelik Di Malaysia

1. Tupai Masak Black Pepper Dari Gopeng, Perak

Tupai...pernah terfikir haiwan comel ini dijadikan juadah untuk makanan..? dimasak black pepper dan diserikan dengan hirisan bawang, lobak merah serta cendawan dan sedikit halia bagi menambahkan wanginya. 

Euwww... bagi pertama kali dengar mungkin itu responnya.. Tapi bagi orang kebiasaan, tentu ianya dianggap menu special. Yang Pastinya daging tupai sukar dicari di pasaran (tidak dapat bayangkan kalau daging tupai dijual di stall sejukbeku supermarket) dan yang pasti harganya lebih mahal daripada harga daging biasa.

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
Noooo....

2. Hinava - Kerabu Ikan Mentah Dari Sabah
http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html 

Hinava adalah makanan tradisional terkenal kaum kadazan Dusun (kumpulan etnik pribumi Sabah, Malaysia). Hinava merupakan salad dengan kepingan ikan mentah yang diperap dengan jus limau. 


http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html  

Ingat jepun je makan ikan mentah...haa pun bolehh

 Jika tidak suka ikan, boleh digantikan dengan udang atau sotong. Ianya dimakan dengan nasi sebagai lauk dan hidangan sayur.

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
apa kata survey??

Teruskan Pembacaan...


3. Telur Buaya Dari Tuaran, Sabah
http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
Telur buaya bersaiz hampir dua kali ganda lebih besar daripada telur ayam dan dijual RM3 sebiji serta sate daging reptilia itu. Bagi penggemar makanan eksotik berkenaan, telur haiwan ganas itu didakwa mempunyai khasiat untuk menyembuhkan lelah.
bharian.com.my

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
Nah kauuu...amikkk

4. Belut Dimasak dengan Style Melayu

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
Spesies belut mempunyai nilai pemakanan yang tinggi. Khasiatnya dikatakan setanding ikan tenggiri dan selar, mengandungi 18.6 peratus protein dan 15 peratus lemak. Ia juga kaya dengan lemak, kalsium, vitamin B, Vitamin D dan zat besi.
blogspot.com

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html  

Kutippp kutippp... buat laukkk

5. Sup Kaki Ayam

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html 

Sup kaki ayam memang menjadi kebiasaan bagi rakyat malaysia...Tapi bagi masyarakat barat mereka mengganggap kaki ayam adalah sesuatu yang eksotik dan pelik untuk dimakan.. Sama konsep mcm makan durian bagi rakyat Malaysia adalah kebiasaan tapi pelik bagi orang luar.

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html

Opsss... Ini Baru namanya BerKaki Ayam..


6. Landak Masak Rendang Di Sungai Besar, Selangor.

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
Daging landak ni sebenarnya tekstur dia halus macam daging ayam tapi isi dia liat sikit . Rasanya memang sedap dan unik sikit. Daging landak disini boleh di goreng , dimasak lemak dan dimasak rendang . Kalau di buat macam steak aku rasa lebih sedap.
blogspot.com

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
Auchhh..!!!

7. Belalang Goreng Beras di Bachok, Kelantan
http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
Bagi menambah rasa lemak dan lazat pada belalang, boleh menggunakan santan ketika menggoreng makanan eksotik itu. Ada juga penggemar belalang yang menggunakan serbuk dan daun kari bagi menambah rasa pedas dan mempelbagaikan kaedah masakan mengikut cita rasa masing-masing. 
http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html

Hey Manusia...aku anak jin..aku mau makan darahhh... 

Belalang...hai la belalang..teringat cerita Nujum Pak Belalang...

8. Kerabu Beronok (Sejenis Makanan Laut) Dari Langkawi, Kedah
http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
Beronok ialah sejenis hidupan laut yang seakan-akan gamat dan hidup di kawasan pantai yang berselut. Beronok di makan mentah iaitu di jadikan sebagai kerabu dan merupakan makanan eksotik komuniti Melayu di Langkawi, Kedah. 
Ia berwarna coklat atau merah jambu dan kenyal seakan-akan isi kelapa dan rasanya agak masin. Beronok juga tidak boleh didedahkan kepada haba kerana ia akan menjadi cair"


http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html 
Sebelum dan selepas...huhhh

9. Ulat Mulong Atau Ulat Sagu Dari Sabah/Sarawak 

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html

Ulat mulong tu ulat sagu. Sarawak ialah pengeluar sagu yang terbesar di Malaysia ni dan dalam batang pokok sagu tu, ada la sejenis ulat yang gemuk dan berwarna kekuning-kuningan ni. makanan utama ulat mulong ini adalahh sagu. 


Ulat mulong terutama yang gemuk berlemak boleh dinikmati menerusi pelbagai jenis masakan sama ada digoreng bersama kicap, disalai, dibuat sup ataupun dijadikan sate. Ada yang memakan ulat mulong secara hidup-hidup yang dicicah dengan garam halus atau dimakan bersama sagu. utusan.com.my
http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html

 Goreng pun sodappp....

P/S : Tok sah citer banyak...Pendek kata...Cuba jangan x cuba.... ;P

Selongkar Makanan

Be Beautiful by Shahida Hassan - Blog <b>Makanan di Sabah</b> - Blogger

Posted: 17 Mar 2014 03:49 PM PDT


Alhamdulillah,  shida dipanjangkan umur untuk share pengalaman shida bercuti selama 6 hari 5 malam di Sabah..

Ada yang tanya shida pakej ke sendiri2..and jawapannya shida pergi sendiri je.. nanti shida update susunan jadual shida ya..best tau pergi sendiri..jimat and ikut suka hati..

Shida kalau holiday memang cari makanan then tempat2 famous..puas juga study travel blog..So, shida nak share kat korang apa yang shida makan sepanjang holiday shida.

1. KUIH CELURUT

(boleh jumpa kat PASAR FILIPINO / PASAR SINSURAN)
- Berdepan dengan Hotel Le Meridian
3 = RM2


2. MURTABAK SABAH

(boleh jumpa kat PASAR FILIPINO / PASAR SINSURAN)
- Berdepan dengan Hotel Le Meridian


1 = RM2


3. PUTRI AYU 

(boleh jumpa kat PASAR FILIPINO / PASAR SINSURAN)
- Berdepan dengan Hotel Le Meridian

Nama putri ayu ni maybe korang rasa macam sama je putri ayu semenanjung, actually ade beza..nanti korang try la ye..

4. SAYAP AYAM MADU & TONGKENG MADU

(boleh jumpa kat PASAR FILIPINO / PASAR SINSURAN)
- Berdepan dengan Hotel Le Meridian

5. SEAFOOD
(Pilih dan decide nak masak ikut selera masing2,  shida sarankan survey harga kedai ke kedai then negotiate harga dengan penjual, mana tau dapat diskaun, dah jimat sedikit kat situ)
-Pasar Filipino / Sinsuran

6. BUAH TARAP

(Boleh beli di Kundasang @ Pasar Filipino / Sinsuran)

Buah ni ikutkan ada masa musim durian dengan rambutan, rezeki shida dapat beli sebiji kat Kundasang, itu pun buah yang last orang tu jual. Terkilan juga tak dapat beli bawa balik Semenanjung bagi family rasa.

Kalau nak beli bawa balik Semenanjung minta orang jual tu bagi yang lagi 2 3 hari nak masak. And nak kupas dia sangat senang..minta je orang kedai tu tunujukkan caranya.

Rasa dia shida tak nak cerita la ye, tak surprise nanti.
RM8 sebiji


7. DESA FRESH MILK / CHOCOLATE MILK

(Boleh beli di 2 tempat; DESA DAIRY FARM, KUNDASANG @ DESA SHOP, PLAZA DAMAI, KK)

RM4 -1 box, 1Liter

Sorry tak ada gambar fresh milk yang biasa tu sebab tekak shida tak boleh terima susu biasa tu, lupa terus nak snap gambar dia..hehe

8. PISANG MIX CHOCOLATE CHEESE

(Boleh beli kat JESSELTON POINT sederet dengan DUNKIN DONUT)

Mix chocolate and cheese - RM5

Cheese- RM4

Chocolate - RM 4


9. BAKSO DAGING

(Boleh try kat PASAR FILIPINO/SINSURAN @ JESSELTON POINT)

Shida makan kat Jesselton Point 1 mangkuk RM5

10. LAUK DALAM BULUH

(Aktiviti di MARIMARI CULTURE VILLAGE, INANAM)

Best sangat, sebab kita yang tentukan jumlah bawang, ayam, garam, serai, halia and bayleaf, then kakitangan MariMari Culture Village akan masak kan untuk kita)

Harga : dah include masa bayaran masuk

11. LOKAN BAKAR

(Deretan kedai di SALUT) Shida makan kat gerai SUDI MAMPIR.

Kalau nak guna aplikasi Waze, taip je Salut sebab kedai die tepi jalan. And ikut je jalan yang tulis Telipok. Then ada round board, follow yang tulis Salut. Kedai die tepi2 jalan je..

12. PUDING KELAPA


(Deretan kedai di SALUT) Shida makan kat gerai SUDI MAMPIR.

Sebiji RM4

Dalam gelas RM2

13. KELAPA BAKAR


(Deretan kedai di SALUT) Shida makan kat gerai SUDI MAMPIR.

Sebiji RM3

14. TEH SABAH

(Boleh ke SABAH TEA GARDEN, waze je, senang)

Sambil menikmati pemandangan, relax2 kan diri..ewah..

Harga ikut korang nak banyak mana..macam shida pilih untuk 2pax ni RM9..

15. SAGU MANGGA

(Makan di RESTAURANT MANGGO sebelah RUMAH TERBALIK, TAMPARULI) sedap lagi2 masa cuaca tengah panas..fuhh..sampai masuk JJCM tau..


1 mangkuk RM6.50

Shida saja tak nak cerita setiap makanan ni nak bagi suprise kat korang..ok selamat ber cuti cuti Malaysia..

Nak tanya pasal trip shida ni boleh contact shida 0132529186
 ^_^
Free of charge, saje nak share pengalaman.

Blog Makanan <b>di Sabah</b>: Inilah <b>Makanan Pelik</b> Dan Menjijikan Dari <b>...</b>

Posted: 15 Jan 2014 11:36 PM PST

Oleh: Mohd. Salim

Warna  dan  tekstur  makanan memainkan  peranan yang penting  dalam membangkitkan selera  dan keterujaan seseorang untuk  menjamah   makanan.  Tidak  hairanlah banyak makanan yang  disediakan, khususnya yang  dijual menggunakan pewarna  tiruan yang bertujuan untuk  menarik perhatian pembeli. Hari  ini, dalam penyediaan makanan  tradisional, pelbagai perwarna  tiruan turut digunakan yang  akhirnya mengubah rasa asli kuih  atau makanan tradisional.

Bagi masyarakat Bisaya di Sabah,  warna tidak memainkan peranan  yang penting dalam makanan  tradisional  mereka.  Mereka  memiliki makanan tradisional  yang bentuk dan teksturnya tidak  menarik, tetapi rasanya cukup  enak. Ambuyat merupakan makanan  tradisional kaum Bisaya di Sabah  dan di Brunei. Ambuyat berwarna  putih cair dan teksturnya seperti  gam.  Ambuyat menjadi hidangan  wajib ketika kenduri perkahwinan  dan ketika hari keramaian bagi  penduduk Bisaya. Ada ketikanya,  ambuyat dimakan bersama-sama  sebagai hidangan makan tengah  hari bagi menggantikan nasi.  Bagi kanak-kanak kaum Bisaya,  mereka turut menyukai ambuyat dan membesar dengan makanan  tradisional nenek moyang mereka  itu.

Ambuyat diperbuat daripada  pokok rumbia yang diproses  menjadi  sagu  rumbia.  Bagi  masyarakat Bisaya yang tinggal  di Beaufort, Sabah, untuk membuat  ambuyat, mereka perlu meredah  hutan mencari pokok sagu. Pokok  sagu akan ditebang dan dibawa  ke pondok pemprosesan sagu. Di  pondok tersebut, kebiasaannya  kaum lelaki bertanggungjawab  mengupas kulit batang sagu  tersebut. Batang sagu yang telah  dikupas, dibelah bagi mengeluarkan  isi sagu yang terdapat di bahagian  tengah batang sagu.  Kemudian, isi  sagu yang berwarna putih  dipotong  kecil dan halus. Sagu yang dipotong  ditapis dan direndam untuk tempoh  tiga hari di dalam baldi yang berisi  air. Secara keseluruhannya, proses  ini memakan masa selama sehari  untuk disiapkan. Selepas tempoh  satu atau dua hari,  isi sagu yang  direndam akan menjadi sebatian.  Sebatian ini ialah sagu yang  dimasak menjadi ambuyat.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Budaya Januari 2012.

No comments:

Post a Comment