Blog <b>Makanan di Sabah</b>: Blog <b>Makanan di Sabah</b>: Peli... - Blog Makanan di Sabah |
- Blog <b>Makanan di Sabah</b>: Blog <b>Makanan di Sabah</b>: Peli...
- Blog <b>Makanan di Sabah</b> - Blogger
- Makanan tradisional di saba... - Blog <b>Makanan di Sabah</b> - Blogger
- Tempat makan <b>di Kota Kinabalu</b> ~ Pendapatanda
Blog <b>Makanan di Sabah</b>: Blog <b>Makanan di Sabah</b>: Peli... Posted: 28 Apr 2014 03:19 PM PDT ![]() |
Blog <b>Makanan di Sabah</b> - Blogger Posted: 27 Apr 2014 03:44 PM PDT ![]() |
Makanan tradisional di saba... - Blog <b>Makanan di Sabah</b> - Blogger Posted: 22 Apr 2014 03:55 PM PDT Namanya langsung tidak mempunyai ciri-ciri komersial, apatah lagi apabila melihat pada rupa dan warnanya yang hitam. Bagaimanapun, sinonim dengan frasa hitam itu menawan, sambal hitam belimbing buluh (sambal hitam) tetap mendapat tempat di hati penggemar hidangan pembuka selera yang terkenal di Pahang barat itu. Tanpa sebarang aroma yang boleh membangkitkan selera, hidangan tradisional berasaskan belimbing buluh, lada atau cili api dan ikan bilis yang dipelopori penduduk Lipis, Raub dan Jerantut mula mengalami transformasi dalam memenuhi selera dan cita rasa masyarakat moden hari ini. Lebih menarik, penjenamaan semula nama sambal hitam kepada sambal Pahang oleh Tengku Puan Pahang, Tengku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah, baru-baru ini bakal mempopularkan lagi produk tradisional orang kampung yang sudah dinikmati sejak puluhan tahun lamanya itu.
Seorang pengusaha, Maznah Abdul Rahim, 54, berkata, penyediaan sambal Pahang tidak rumit kecuali ketika memasak belimbing buluh yang memakan masa berjam-jam lamanya sehing�ga bertukar warna kepada coklat tua atau hitam. Secara asas, katanya, proses menghasilkan belimbing hitam itu mudah walaupun mengambil berjam-jam untuk mengeringkannya. Tampuk pada belimbing dibuang terlebih dulu dan dibasuh untuk membuang kotoran yang melekat jika ada. "Masukkan belimbing buluh ke dalam tin sehingga penuh bersama garam kasar dan masak dengan api sederhana sehingga belimbing menjadi kecut dan bertukar menjadi coklat kehitam-hitaman (anggaran satu tin biskut 800 gram, satu peket kecil garam kasar). "Tidak perlu menggunakan air semasa merebus kerana belimbing mengeluarkan airnya sendiri," katanya yang mewarisi resipi sambal hitam diperturunkan nenek moyangnya. Dia berkata, belimbing buluh itu dimasak menggunakan dapur kayu atau arang. Proses merebus belimbing mengambil masa antara tiga hingga enam jam bergantung kepada jumlah belimbing yang digunakan. "Dari segi kualiti belimbing, semakin lama direbus semakin lama ia boleh disimpan sehingga bertahun-tahun lamanya dan selamat dimakan kerana tiada bahan pengawet. "Ada juga remaja yang gemar melakukan aktiviti lasak menempahnya untuk dibawa sebagai bekalan makanan dan pembuka selera ketika melakukan aktiviti perkhemahan di pusat rekreasi di kampung ini," katanya. Bagi Wan Juhaida Wan Hassan, 33, pengusaha sambal Pahang kini boleh menjana pendapatan lebih tinggi berdasarkan permintaan yang semakin meningkat. Sejak mengusahakan produk tradisional itu beberapa bulan lalu, permintaan untuk sambal hitam sentiasa meningkat terutama dalam kalangan mereka yang hendak mengadakan majlis perkahwinan atau jamuan makan. "Saya tidak menang ta�ngan menghasilkan sambal ini, malah terpaksa menolak permintaan kerana bimbang tidak dapat menyiapkannya mengikut waktu dijanjikan. "Saya memperoleh resipi ini daripada nenek yang diperturunkan kepada ibu (Masti Mohd Dawi, 62) dan menjadi sebahagian daripada punca pendapatan kami sekeluarga," katanya yang turut menghasilkan pelbagai masakan tradisional di kampungnya, Kampung Kuala Atok, Raub. Wan Juhaida berkata, sejarah sambal Pahang di Raub bermula di Mukim Sega dibawa penduduk Lipis yang berhijrah ke daerah itu. "Menurut ibu, sambal ini asalnya hanya menggunakan belimbing, cili api dan ikan bilis saja tetapi dipelbagaikan dari semasa ke semasa, malah ada yang mencampurkan bawang merah, bawang putih dan ikan rebus. Dalam pada itu, Wan Juhaida berkata, tidak ramai yang mengetahui air rebusan belimbing enak dicicah dengan ikan bakar terutama ikan air tawar. "Tidak perlu bahan tambahan lain, cuma patahkan lada. Ia amat menyelerakan. Air rebusan belimbing juga boleh digunakan untuk membersihkan ikan air tawar bagi menghilangkan bau hanyir," katanya. Ramai generasi muda tidak mengetahui cara pe�nyediaan sambal hitam mungkin disebabkan kurang pendedahan terhadap masakan tradisi itu. "Malah ada yang tidak menyedari kewujudan sambal ini kecuali mereka yang menghadiri majlis kenduri-kendara, doa selamat dan hari raya kerana ia hidangan wajib di kebanyakan majlis berkenaan di kawasan Pahang barat," katanya. Wan Juhaida berkata, tidak perlu mencari resipi untuk mendapatkan sukatan bahan kerana ia mengikut kreativiti masing-masing dalam menghasilkan sambal mengikut selera sendiri. Norhaida Md Kamarudin, 41, pula mempelajari masakan tradisi itu daripada orang lama sewaktu membantu kerja memasak di majlis kenduri. "Kami selalu bergotong-royong membuat sambal Pahang apabila ada majlis keramaian di kampung ini. Di situlah saya belajar cara memasaknya. "Rasa sambal hitam belimbing buluh ini memang terbaik kerana membuka selera dengan rasanya yang pedas dan masam, malah ia boleh dimakan begitu saja bersama nasi panas," �kata�nya yang menetap di Kampung Melayu Cheroh, Raub. Katanya, harga belimbing hitam yang siap direbus kini mencecah RM40 sekilogram dan sambal hitam siap berharga antara RM80 hingga RM100 sekilogram. "Ramai kenalan dan ahli keluarga yang menetap di luar Raub kerap meminta kami menyediakan sambal hitam dalam kuantiti yang besar untuk dibawa pulang ke negeri masing-masing kerana ada permintaan daripada mereka yang sudah menikmati keenakan sambal Pahang ini," katanya. Artikel ini disiarkan pada : 2014/01/08 ![]() |
Tempat makan <b>di Kota Kinabalu</b> ~ Pendapatanda Posted: 30 Apr 2014 10:13 AM PDT Sudah tentu ada banyak tempat makan di Kota Kinabalu. Tetapi apa yan nak saya ceritakan adalah tempat makan di Kota Kinabalu yang saya kunjungi selama 5 hari 4 malam berada di sana tempoh hari. Pada hari pertama sampai di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu, kami terus di bawa makan malam di kawasan gerai-gerai yang banyak bertentangan pemandangan laut. Kebetulan kami sampai di Kota Kinabalu dalam pukul 8.30 malam, dan sepanjang dalam kapal terbang dengan penerbangan Malindo Air tidak menyediakan apa-apa makan malam selain daripada roti mayat, maka perut dah berkeroncong. Pemandu yang berkhidmat untuk kami sepanjang berada di Kota Kinabalu terus bawa ke kawasan gerai-gerai itu sebelum menghantar kami ke Hotel. Katanya, hotel tempat kami menginap dekat saja dari kawasan gerai-gerai tersebut, jadi selepas ini mudahlah kami nak makan malam sepanjang berada di sana. Saya masih kabur pada malam pertama berada di sana dan tidak dapat meneka di mana kedudukan kami ketika itu. Yang pastinya ada banyak deretan gerai makan yang menyediakan makanan laut. Deretan gerai makanan laut di tempat makan Kota KinabaluMalam pertama itu kami memilih untuk duduk di kedai paling hujung berdekatan dengan sebuah kawasan berehat yang kelihatan seperti sebuah pentas terpacak atas air. Tak jauh dari situ ada sebuah bulatan jalanraya yang terpacak kukuh replika ikan todak di tengahnya. Itulah landmark saya untuk malam itu.Sebaik saja dapat tempat duduk, sementara kawan-kawan lain tunggu makanan sampai, saya terus capai kamera dan mula berjalan untuk melihat kesemua gerai yang ada. Teringin juga nak tengok apa makanan yang mereka sediakan di situ dan apa keistimewaan tempat itu yang kelihatan sentiasa ramai pengunjung dari berbagai lapisan masyarakat. Apa yang saya lihat hampir semua menyediakan ruangan memilih makanan laut segar di depan gerai mereka. Ada ikan besar, udang besar, udang galah, udang harimau, udang kapas, rumpai laut dan macam-macam lagi. Patutlah ramai yang datang ke situ, makanan laut yang dipilih akan dimasak segera selepas dipilih dan saya rasa harganya juga tidaklah mahal sangat. Gerai beruniform di tempat makan Kota KinabaluApa yang paling menarik di situ adalah semua gerai mempunyai uniform masing-masing. Ada gerai yang semua pekerjanya pakai tshirt merah, ada yang kuning, unggu, hijau dan lain-lain warna. Ini dapat membezakan antara satu gerai makan dengan satu gerai yang lain.Selepas dua tiga kali makan di tempat makan tersebut, baru saya perasa rupa-rupanya uniform mereka bertukar-tukar pada malam-malam yang berbeza. Yang pentingnya semua pekerja akan mengenakan uniform yang sama warna untuk menunjukkan keserataan. Itu satu perkara menarik untuk gerai-gerai di sebelah sini mengikutinya. Sempat juga saya rakamkan beberapa keping gambar sepanjang melilau seorang diri di sepanjang gerai-gerai di situ. Kalau anda ada kesempatan bermalam di Kota Kinabalu, bolehlah pergi ke tempat makan di Kota Kinabalu yang saya ceritakan ini. Letaknya sebelah dengan pasar di Kota Kinabalu. Pada waktu siang, gerai semuanya hilang tak wujud, hanya ada dereta kereta-kereta yang dilepatkkan di sana. Hanya waktu malam sahaja mereka mula menjalankan perniagaan semula. Mungkin ada lagi tempat makan di Kota Kinabalu yang lebih menarik. Kalau anda ada maklumat boleh kongsikan di sini. Bolehlah saya mencubanya bila ke sana semula nanti. Insyaallah saya akan ke sana lagi selepas ini untuk satu tempoh yang lebih panjang rasanya. Tapi akan berpindah-pindah ke seluruh Sabah dan bukan hanya di sekitar Kota Kinabalu sahaja. Gambar ikan bakar dan sayur di atas adalah makanan yang saya dan kawan-kawan tempa untuk merasa bagaimana kelazatan ikan bakar buatan orang Sabah di gerai-gerai tempat makan di Kota Kinabalu tersebut. Harganya ikan rata-rata adalah dalam lingkungan RM40 sekilo siap masak. Masakannya boleh tahan dan kami ratah semua ikan itu sampai tinggal tulang saja, fresh dan lazat! Sekali lagi buat anda yang dah biasa ke Kota Kinabalu atau orang-orang tmpatan di Sabah, kalau anda ada maklumat untuk dikongsikan berkenaan tempat makan di Kota Kinabalu selain daripada yang saya sebutkan di sini, amat dialau-alukan. Tolong berikan maklumatnya di ruang komen di bawah. Terima kasih bah! ![]() |
You are subscribed to email updates from Makanan di Sabah - Google Blog Search To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. | Email delivery powered by Google |
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610 |
No comments:
Post a Comment